keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Uusivuosi

Uutena vuotena ajattelin kokata vähän hienommin, kuitenkin vaivattomasti ja löysinkin keräämistäni ruokaohjeista yhdeltä sivulta koko menuun. Jälkiruokaa lukuunottamatta ruoan valmistuksessa kesti vain n. tunti.

Alkuruoaksi oli kesäkurpitsarullia, joiden uskon maistuvan parhaiten peston ystäville. Meillä jäi syömättä, mutta olivat helppo valmistaa ja ihan mukavan näköisiä. Jostain syystä pesto ei ole kuitenkaan koskaan puhutellut minun makuhermojani vaan jäänyt aina lautaselle.

Pääruoaksi oli naudan ulkofilepihvejä konjakki-kermakastikkeella ja bataatti-savujuustotornit. Jälkiruoaksi piparminttufondant. Pihvit onnistuivat erinomaisesti, kastike oli hyvää, tosin liian löysää makuumme ja bataatit voimakkaan, mutta hyvän makuisia. Piparminttufondant oli myös maistuvaa, mutta kyllä perussuklaafondant vie pisteet kotiin..=)

Tässä ohjeet:

Kesäkurpitsarullat:
24 kpl

1 kesäkurpitsa
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl balsamiviinietikkaa

täyte:

50 g pinjansiemeniä
1 ruukku tuoretta basilikaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 tl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa siitä juustohöylällä 24 viipaletta pituussuunnassa. Pirskota oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa viipaleiden päälle ja anna marinoitua jääkaapissa täytteen teon ajan. Paahda pinjansiemenet kuumalla kuivalla pannulla (palavat herkästi!!). Hienonna basilika. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Lusikoi 1 tl täytettä kunkin kesäkurpitsaviipaleen päähän ja kääri rullaksi.



Pihvit konjakki-kermakastikkeella:

Haluamasi määrä naudan ulkofilepihvejä
öljyä

kastike:

1 dl vettä
1 rkl vasikanfondia
2 rkl konjakkia
2 tl sinappia
2 tl soijaa
1 tl hunajaa
2 dl kermaa

Ota pihvit huoneenlämpöön niin, että ne ehtivät olla huoneenlämmössä n. 2 h (ei yhtään pidempään, etteivät mene pialle, mutta 30 min. mitä yleensä neuvotaan on liian vähän). Sivele pihvit kevyesti öljyllä. Kuumenna pannu hehkuvan kuumaksi ennen paistoa. Paista pannun koosta riippuen n. 3 pihivä kerrallaan. Paista n. 30 sek/puoli ja käännä yhteensä kolme kertaa, jolloin paistoa tulee yhteensä 1 min/puoli. (tämä medium pihvejä ajatellen). Laita lopuksi suolaa ja pippuria vain toiselle puolelle ja nosta pihvit folioon hautumaan. Lisää kaikki kastikkeen ainekset samaan pannuun, jossa paistoit pihvit. Keitä muutama minuutti (ohjeessa ei neuvota suurustamaan, mutta jatkossa aion kastikkeen suurustaa, oli ihan litkua!) Lisää pihvit kastikkeen joukkoon ja tarjoa heti.



Bataatti-savujuustotornit:

1 kg bataattia
1/4 dl öljyä
0,5 tl suolaa
1 tl rosmariinia
n. 20 kpl savu-sulatejuustoviipaleita

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori bataatit ja leikkaa ne noin 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet elivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita keskenään öljy ja mausteet. Sivele bataattiviipaleet meusteöljyllä. Kypsennä uunissa n. 20 min. Ota pelti ulos uunista ja kokoa tornit niin, että kolmen bataattiviipaleen väliin tulee kaksi juustoviipaletta. Nosta uusin lämpötila 225:een ja kypsennä n. 5 min, kunnes juusto sulaa. Tarjoa heti.


Piparminttufondant:
4 kpl

75 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl Marianne-rouhetta
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 muna
1 dl sokeria

pinnalle:
4 rkl Marianne-rouhetta

Kuumenna uuni 200 asteeseeen. Sulata voi ja sekoita kuivat ainekset keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita voisula ja jauhot munavaahtoon vuorotellen. Jaa seos neljään paistonkestävään annosvuokaan. Ripottele Marianne-rouhe leivonnaisten pinnalle. Paista n. 13 min. Leivosten tulee jäädä keskeltä hieman kosteaksi. Tarjoile heti.

Ei kommentteja: