lauantai 24. tammikuuta 2009

kinuskikakku


Syntymäpäivät ovat hyvä syy leipoa täytekakkua=) Tein taas kakun Mestari Aleniuksen kakkuklassikot-kirjan mukaan. Olen aina tykännyt kinuskikakusta, joten luonnollisesti valitsin sen. Oli pakko päästä kuitenkin tekemään myös vähän omaa sävellystä ja tein marsipaanista balleriina-figuurin kakun päälle kahvakuulan kera..=)


Kakun sisuksista löytyy aprikoosihilloa, kokonaisuudessaan taas erinomainen kokonaisuus! En voi muuta sanoa kuin, että loistava kirja tuo Kakkuklassikot, nyt ihan ikiomana, ei tarvitse enää turvautua kirjaston kappaleeseen..=)

Tässä ohje kinuskikakkuun:

Kakkupohja:

6 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Paista kakkupohja 180 asteessa 35-45 min.

Kostutus:

2,5 dl omenamehua (itse laitoin n. 3 dl, kun tykkään kosteista kakuista)

Täytteet:
aprikoosihilloa
vaniljakermaa
kinuskia

Aprikoosihillo:
220 g kuivattuja aprikooseja (itse käytin rikittömiä, eli niitä ruskeita)
3,5 dl vettä
1 dl hillosokeria
1 sitruunan mehu

Liota aprikooseja vedessä yön yli ja keitä ne sitten pehmeiksi liotusvedessään. Soseuta aprikoosit sauvasekoittimella ja kiehauta hillosokerin kanssa. Lisää sitruunamehu ja jäähdytä.

Vaniljakiisseli:

2 dl maitoa
2 munankeltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
3 rkl sokeria
1/3 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl voita

Vispaa ainekset vaniljasokeria ja voita lukuunottamatta 0,5 dl:n kylmää maitoa ja lisää seos 1,5 dl kiehuvaa maitoa koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Lisää vaniljasokeri ja voi ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä.

Vaniljakerma:

5,5 dl kuohukermaa
vaniljakiisseliä
2 rkl vaniljakreemi/kastikejauhetta (itse en tätä käyttänyt ollenkaan)

Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita se vaniljakiisselin ja kreemijauheen kanssa. Jätä n. 1/3 vaniljakermasta pursotusta ja kakun sivua varten.

Kinuski:

1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
0,5 tl vaniljasokeria
80 g voimakassuolaista voita
20 g valkosuklaata

(kinuskin ystävänä tein kinuskia tupla-annoksen, yllä yksinkertainen annos!!)

Mittaa kattilaan kerma ja sokerit ja keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes se on muuttunut ruskeaksi eli n. 20 minuuttia (itse keitin n. 30 min, mutta olikin tupla-annos). Kun kinuski on sopivan paksua, lisää kylmä voi pieninä paloina koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi paloiteltu suklaa lämpimän kinuskin joukkoon.



Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Jätä alimmainen viipale hieman vahvemmaksi kuin muut. Kostuta alimmainen kerros omenamehulla, hieman vähemmän kuin seuraavat.

Levitä kakkuviipaleelle puolet aprikoosihillosta sekä vaniljakermaa hillon päälle.

Valuttele lopuksi kauhasta kinuskia haluamasi määrä (2-3 rkl) (jos tupla-annos, enemmän) täytteen päälle.

Kostuta ja täytä seuraava kerros edellisen tapaan.

Painele kanneksi päälimmäinen viipale, kostuta lopulla mehulla ja jäähdytä mieluiten useita tunteja.

Tee jäähdytyksen jälkeen (itse tein kaiken seuraavaksi mainitun vasta seuraavana päivänä) vanljakermapursotus kakun reunaan ja päällystä myös sivu vaniljakermalla.

Lämmitä kinuski sopivan juoksevaksi ja levitä se varovaisesti kakun pinnalle. Anna kinuskin tasaantua ja jäähtyä viileässä. (Ohjeessa neuvottiin laittamaan kakun sivuille paahdettuja mantelilastuja, mutta itse en niistä juuri pidä, joten jätin ihan valkoiseksi.)

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Voi että se oli NIIIIIIIN hyvää... Vieläkin tulee vesi kielelle!

Lellu kirjoitti...

Yhdyn edelliseen! Superhyvää!