torstai 18. joulukuuta 2008

aivan ihanat suklaakonvehdit


Näitä on sinunkin pakko kokeilla!

Aivan jumalaisen makuisia, niiiin paljon parempia kuin kaupasta ostetut. Teimme siis ystäväni kanssa tässä yhtenä päivänä joulumakeisia, suklaakonvehteja ja marmeladeja, mutta valitettavasti jotain meni marmeladien valmistuksessa pieleen ja ne epäonnistuivat. Ehkä parempikin niin, sillä joulukonvehtien maistaminen sai meidät jo unelmoimaan omasta suklaapuodista ja epäonnistuneet marmeladit palauttivat meidät takaisin maanpinnalle..=)

Näiden tekoon kannattaa varata aikaa useampi tunti, mutta takaan, että työ palkitaan!

Mutta tässä ohjetta herkkuihin:

HUOM! OHJE KUORRUTTAMISEEN VASTA LOPUKSI!

Mustaherukkatryffelit:

1 dl mustaherukkamehua (laimentamattomana)
1 rkl hunajaa
1 dl kuohukermaa
200 g maitosuklaata
50 g huoneenlämpöistä voita

kuorruttamiseen 200g maitosuklaata

Keitä mehua ja hunajaa miedolla lämmöllä kattilassa, kunnes seos sakenee kunnolla (ole tarkkana, ettei pala, maista lopuksi!) Mehun tulee sakeutua niin, että se hädin tuskin peittää kattilan pohjan. Hienonna suklaa hienoksi rouheeksi (veitsellä/silppurilla) ja kaada rouhe kulhoon. Lisää vahvaan mehuun kuohukerma ja kiehauta kunnolla. Kaada rouhitun suklaan päälle kuuma kerma-mehuseos ja sekoita kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon myös voi pieninä nokareina ja vaivaa tryffeliseos sileäksi. Nosta seos jääkaappiin jäähtymään ja muovaa siitä sen jälkeen pyöreitä palloja esim. palloraudalla tai lusikalla.

Kaneli-kardemummatryffelit:

1 kanelitanko
1 tl kardemummaa
1,5 dl kuohukermaa
1 tl hunajaa
200 g maitosuklaata

175 g maitosuklaata kuorruttamiseen

Murskaa kanelitanko kevyesti. Kiehauta kerma, hunaja, kaneli ja kardemumma. Anna kerman maustua kiehauttamisen jälkeen vähän aikaa. Hienonna suklaa rouheeksi. Kiehauta maustettu kerma uudelleen, siivilöi siitä mausteet pois ja kaada kuuma kerma kulhossa olevaan suklaarouheeseen. Sekoita kunnes kaikki suklaa sulaa ja seoksesta tulee sileää. Jäähdytä seos ensin hetken huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. Ota kovettuneesta tryffeliseoksesta palloraudalla tai lusikalla pieniä palloja. Pyöritä ne käsin vielä hieman pyöreämmäksi.

Päärynä-konjakkitryffelit:

200 g tummaa suklaata
3/4 dl kuohukermaa
1 tl hunajaa
25 g huoneenlämpöistä voita
2 rkl konjakkia
2 rkl päärynäsosetta

200 g tummaa suklaata kuorruttamiseen

Rouhi suklaa hienoksi rouheeksi ja laita kulhoon. Kiehauta kerma ja hunaja ja kaada seos kuumana suklaarouheen päälle. Sekoita, kunnes suklaa sulaa kunnolla, ja lisää sen jälkeen joukkoon voi pieninä nokareina. Lisää seokseen konjakki ja päärynäsose ja jäähdytä seos sen jälkeen. Muovaa jäähtyneestä seoksesta palloraudalla tai lusikalla pieniä palloja. Jähmetä pallot jääkaapissa (tää osa unohtu meiltä kokonaan, ilmankos oltiin suklaassa päästä varpaisiin..=))

Rommitryffelit:

200g mantelimassaa
250 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa
1 tl hunajaa
50 g huoneenlämpöistä voita
1,5 rkl rommia

250 g tummaa suklaata kuorruttamiseen.

Peitä kooltaan 20x20 cm:n vuoan pohja leivinpaperilla. Kaaviloi mantelimassa saman kokoiseksi, ohueksi levyksi vuoan pohjalle, leivinpaperin pääle.
Rouhi suklaa ja laita kulhoon. Kiehauta kerma ja hunaja ja kaada kiehuvana suklaan päälle. Sekoita, kunnes kaikki suklaa on sulanut ja lisää samalla joukkoon voi pieninä nokareina. Sekoita tryffeliseos sileäksi ja lisää siihen lopuksi rommi. Levitä tryffeliseos vuokaan ja jäähdytä jääkaapissa. Leikkaa tryffeli pienemmiksi paloiksi. (me teimme suorakulmioita)


Ja sitten kuorruttaminen:

Kannattaa kuorruttaa kerralla kaikki maitosuklaakonvehdit ja kerralla tummasuklaakonvehdit, niin voit sulattaa kummankin kuorrutesuklaan kaikki kerralla.

Yritin temperoida kuorrutesuklaan, jotta se pysyisi huoneenlämmössäkin kauniina, mutta en tiedä onnistuiko.. mikrossa sulattelin ja oli hirmu vaikea seurata lämpötilaa, minkä pitäisi olla asteelleen oikea.. joten jos et omista tarkkaa lämpömittaria, voit samantien unohtaa temperoinnin..

Eli käytännössä vain sulatat kuorrutesuklaan mikrossa varovaisesti tai vesihauteessa ja kastat pallot/neliöt sulaan suklaaseen (sormin on helpointa) ja laitat tryffelin esim. leivinpaperin päälle kuivumaan.




Tässä koko valmistus lyhykäisyydessään.. Mukavinta ja käytännöllisintä kahteen pekkaan tehtynä, mutta yksinkin varmasti pärjää..

Luulenpa, että lähipäivinä tulee tehtyä taas uusi satsi..

Suklaista joulua kaikille!

7 kommenttia:

Anna Emiliaana kirjoitti...

Mä en kestä...Voin kuvitella, että ovat aivan sairaan hyviä. Olispa ihana tehdä tollasia itse. Luulenpa vaan, etten yksin saa aikaseksi. Pitäs olla se kaveri ja mistä sellasta nyt tähän hätään. Mä voisin olla teidän suklaapuodin kriittinen koemaistaja.. Oikein hyvää joulua!

Lellu kirjoitti...

Kiitos ohjeista! Ja kiitos, kun pyysit mut tekeen näitä sun kaa. :) Varmaankin huomenna pyöräyttelen näitä lisää, oli sen verran herkkuja..:)

Lellu kirjoitti...

Anna Emilia: Mä voin tulla tekeen sun kaa näitä joskus alkuvuodesta, kun tuun taas sinnepäin. :)

hande kirjoitti...

Anna Emilia: Eiköhän Lellu tuo sulle parit maistajaiset, jos oikein kauniisti pyydät=)Eikös juu Lellu?=)

hande kirjoitti...

Anna Emilia ja Lellu: mehän voitais porukalla joskus kolmistaankin tehdä makeisia, jos vaan löydetään kaikille sopiva aika.. ja paikka.. ne vaahtokarkit kun jäi edelleen tekemättä ja marmeladitkin jäi hampaan koloon oottelemaan..

Lellu kirjoitti...

Kuningasajatus! :)

Lellu kirjoitti...

Tein tänään tummasta suklaasta konvehteja. Tuli hyviä, mut maitosuklaasta tulee parempia. Laktoositonta maitosuklaata odotellessa! Ja jos joku tietää sellaista jo olevan olemassa niin pliiiis kertokaa mulle! :)