tiistai 2. joulukuuta 2008

lihikset


Sunnuntaina kaiken juhlimisen jälkeen oli mukava syödä itse tekemiä lihapiirakoita. Valmistus ei toki tapahtunut ihan sormia napsauttamalla, mutta ei kuitenkaan ollut liiankaan työlästä.. Näitä kannattaa testata, ihan huippu makoisia..

Tässä ohjetta herkkuun.. yhteensä 4 kappaletta tuollaista mötkälettä..=)

(Ohjeen löysin "otetaan ensi puoli kiloa voita" blogista.. Ohje tässä on aavistuksen muokkailtu.)


taikina:
1 dl vettä
3 kukkupäistä rkl paksua ruokajugurttia (laitoin Lidl'n kreikkalaista jogurttia, rasvaa 10%)
TAI vaihtoehtoisesti 1,5 dl maitoa
n. 7 g kuivahiivaa
½ rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
n. 3 dl hiivaleipäjauhoja

täyte:
n. 300 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ dl (kuivana) puuroriisiä
suolaa
pippuria (musta-, viher,- rosa- ja valko-)
balsamiviinietikkaa
hunajaa
kuivattua timjamia


Tee ensin taikina: sekoita kuivahiiva noin 1 dl:aan jauhoja, kaada sekaan lämmin vesi (hiukan yli 37 -asteista) ja sekoita tasaiseksi. Lisää jugurtti, öljy, suola, sokeri ja loput jauhot. Alusta käsin ja lisää jauhoja tarvittaessa kunnes taikina on kiinteähköä eikä tartu käsiin. Kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa liinan alla noin 45 minuuttia.

Tee sillä välin täyte: keitä riisi paketin ohjeen mukaan (ei siis puuroksi vaan lisäkeriisiksi). Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia öljytilkassa pannulla muutama minuutti, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää riisi ja mausteet. Tarkista ja korjaa maut, huomaa että täyte saa olla aika voimakkaasti maustettua koska taikinakuori tasoittaa makuja melkoisesti.

Kun taikina on kohonnut, alusta siitä suurimmat ilmat pois ja kauli neljäksi noin 15 cm pituiseksi soikioksi. Huomioi, että soikiot olisivat keskeltä paksuja, ei ainakaan ohuemmat kuin reunat. Laita jokaiselle soikiolle pari ruokalusikallista täytettä ja nipistele reunat tiukasti kiinni. Voit painella reunan vielä haarukalla napakammin kiinni. Jätä liinan alle lepäämään ja kohoamaan siksi aikaa kun öljy lämpiää.

Kuumenna noin 1 litra ruokaöljyä valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa kuumaksi. Varaa kattilaan sopiva kansi ja sammutuspeite lähelle ihan varmuuden vuoksi. Öljy on riittävän kuuma kun pieni leipäpala ruskistuu rapeaksi alle minuutissa. Nosta reikäkauhalla (tai jos sellaista ei ole, kahdella puuhaarukalla) varovasti yksi piirakka kerrallaan kypsymään. Kypsennä muutama minuutti puoleltaan, kunnes kylki on saanut kauniin ruskean värin. Nosta talouspaperin päälle valumaan ja kypsennä loput.

Ja ei muuta kuin syömään, tuoreeltaan parhaita... Ketsuppi ja sinappi ainakin toimivat sisuksissa..=) Ja mausteita ja muutenkin täytettä voi muokata ihan mielikuvituksen mukaan..

Ei kommentteja: