torstai 5. helmikuuta 2009

runebergin päivä


Ja Runebergin tortut ovat ihania.. Jo varmaan kolmatta vuotta peräkkäin teen samalla ohjeella ja aina vaan maistuvat..


Ostin lähinnä täyekakkujen pohjien tekoa varten yllä olevan vuoan, missä ei siis ole lainkaan pohjaa. Kakku tehdään leivinpaperin päälle ja vuoan ympärysmittaa voi säätää haluamakseen. Skaala on 18-30 cm. Ei tarvitse ostaa useata eri kokoista vuokaa, vaan pärjää tällä. Ainakin näissä tortuissa toimi hyvin, takina ei puskenut reunojen ali. Kakusta otin sitten muotilla torttuja.

Pitää sitten kertoa miten täytekakun teko tällä reunavuoalla onnistuu, kun sen aika tulee..

Mutta tässä ohjetta torttuihin:

200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl korppujauhoja
2 dl mantelirouhetta
1 tl manteliuutetta
2 tl kardemummaa
2 dl smetanaa, ranskankermaa tai kermaa
1 tl soodaa

Täytteeksi n. 2d paistonkestävää vadelmahilloa

Kostutukseen:

1 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl manteliuutetta

Päälle:
vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutusta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Lisää kuivat aineet. Lisää lopuksi kermavalmiste ja manteliuute. Laita esim. muffinssivuokiin ja kaiverra torttuihin pieni kolo ja täytä se vadelmahillolla.

Paista 200 asteessa n. 20 15-20 min (kakkua paistoin reilu 20 min)

Kostuta hieman jäähtyneet tortut ja lisää vielä kunkin tortun päälle vadelmahilloa ja hillon ympärille sokerivesikuorrutusta.

kermahedelmäkakku


Taas kerran Mestari Aleniuksen kakkuklassikot- kirjalle oli käyttöä=)

Ihanan raikas hedelmäkakku tällä kertaa tiedossa. Koristelu toki omaan tyyliin ja aiheeseen liittyen..

Kuuden munan kakkupohja ja siellä täytteenä:

550 g erilaisia tuore- tai säilykehedelmänpaloja ja marjoja (tässä kakussa ananasta, persikkaa, baanaania ja kiiviä)

sitruunakerma:

5,5 dl kuohukermaa
3 rkl sitruunatahnaa (Lemon curd) (löytyy kauppojen hyllyltä tai voi valmistaa itse)

Vatkaa kerma ja erota siitä puolet kakun päällystämiseen. Sekoita loppuun sitruunatahna.

kostutus:

2,5 dl hedelmämehua
1/2 sitruunan mehu

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta alin kerros ja levitä pohjalle puolet hedelmänpaloista. Levitä hedelmäpalojen päälle puolet sitruunakermasta. Jatka toinen kerros samaan tapaan. Kostuta myös päälimmäinen osa ja jäähdytä pohjaus kunnolla. Levitä kakun päälle ja reunoille mahdollisimman sileä kerros kermaa. Päällystä kakun alareuna halutessasi tummasuklaa rouheella (n. 100 g). Koristele haluamallasi tavalla (tässä viinirypäleitä ja kiiviä, joiden päällä hyytelösokeria, laatta valkosuklaata ja kirjoitus elintarvikekynillä, kiivien alle pursotettu kermapallot)

Ei voi muuta kuin suositella, erittäin raikas ja kevyt kakku sekä erittäin helppo tehdä!

raparperi-lohta


Löysin polkkapossun blogista mainion lohiohjeen:

Raparperiset lohiperhoset kookosmaitokastikkeessa (3 annosta)

n. 600 g nahallista lohifileetä
suolaa
pippuria
2 dl raparperia
2 dl koookosmaitoa
3 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl ruohosipulisilppua

Leikkaa fileestä kolme n. 200 gramman palasta. Leikkaa palat perhosiksi, eli leikkaa jokaiseen viilto keskelle nahkaan asti ja käännä sitten nahkapuolet vastakkain. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Voitele uunivuoka ja laita perhoset siihen. Leikkaa raparperi tosi pieniksi kuutioiksi ja ripottele kuutiot perhosten päälle. Mausta kookosmaito suolalla, pippurilla, chilikastikkeella ja ruohosipulisilpulla. Kaada kastike vuokaan kalojen päälle. Paista uunissa 200 asteessa puolisen tuntia.

Suosittelen, jos löytyy kesältä säilöttyjä raparpereja vielä pakkasesta. Sopivat hyvin yhteen kokoosmaitokastikkeen kera.