lauantai 24. tammikuuta 2009

kinuskikakku


Syntymäpäivät ovat hyvä syy leipoa täytekakkua=) Tein taas kakun Mestari Aleniuksen kakkuklassikot-kirjan mukaan. Olen aina tykännyt kinuskikakusta, joten luonnollisesti valitsin sen. Oli pakko päästä kuitenkin tekemään myös vähän omaa sävellystä ja tein marsipaanista balleriina-figuurin kakun päälle kahvakuulan kera..=)


Kakun sisuksista löytyy aprikoosihilloa, kokonaisuudessaan taas erinomainen kokonaisuus! En voi muuta sanoa kuin, että loistava kirja tuo Kakkuklassikot, nyt ihan ikiomana, ei tarvitse enää turvautua kirjaston kappaleeseen..=)

Tässä ohje kinuskikakkuun:

Kakkupohja:

6 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Paista kakkupohja 180 asteessa 35-45 min.

Kostutus:

2,5 dl omenamehua (itse laitoin n. 3 dl, kun tykkään kosteista kakuista)

Täytteet:
aprikoosihilloa
vaniljakermaa
kinuskia

Aprikoosihillo:
220 g kuivattuja aprikooseja (itse käytin rikittömiä, eli niitä ruskeita)
3,5 dl vettä
1 dl hillosokeria
1 sitruunan mehu

Liota aprikooseja vedessä yön yli ja keitä ne sitten pehmeiksi liotusvedessään. Soseuta aprikoosit sauvasekoittimella ja kiehauta hillosokerin kanssa. Lisää sitruunamehu ja jäähdytä.

Vaniljakiisseli:

2 dl maitoa
2 munankeltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
3 rkl sokeria
1/3 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl voita

Vispaa ainekset vaniljasokeria ja voita lukuunottamatta 0,5 dl:n kylmää maitoa ja lisää seos 1,5 dl kiehuvaa maitoa koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Lisää vaniljasokeri ja voi ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä.

Vaniljakerma:

5,5 dl kuohukermaa
vaniljakiisseliä
2 rkl vaniljakreemi/kastikejauhetta (itse en tätä käyttänyt ollenkaan)

Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita se vaniljakiisselin ja kreemijauheen kanssa. Jätä n. 1/3 vaniljakermasta pursotusta ja kakun sivua varten.

Kinuski:

1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
0,5 tl vaniljasokeria
80 g voimakassuolaista voita
20 g valkosuklaata

(kinuskin ystävänä tein kinuskia tupla-annoksen, yllä yksinkertainen annos!!)

Mittaa kattilaan kerma ja sokerit ja keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes se on muuttunut ruskeaksi eli n. 20 minuuttia (itse keitin n. 30 min, mutta olikin tupla-annos). Kun kinuski on sopivan paksua, lisää kylmä voi pieninä paloina koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi paloiteltu suklaa lämpimän kinuskin joukkoon.



Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Jätä alimmainen viipale hieman vahvemmaksi kuin muut. Kostuta alimmainen kerros omenamehulla, hieman vähemmän kuin seuraavat.

Levitä kakkuviipaleelle puolet aprikoosihillosta sekä vaniljakermaa hillon päälle.

Valuttele lopuksi kauhasta kinuskia haluamasi määrä (2-3 rkl) (jos tupla-annos, enemmän) täytteen päälle.

Kostuta ja täytä seuraava kerros edellisen tapaan.

Painele kanneksi päälimmäinen viipale, kostuta lopulla mehulla ja jäähdytä mieluiten useita tunteja.

Tee jäähdytyksen jälkeen (itse tein kaiken seuraavaksi mainitun vasta seuraavana päivänä) vanljakermapursotus kakun reunaan ja päällystä myös sivu vaniljakermalla.

Lämmitä kinuski sopivan juoksevaksi ja levitä se varovaisesti kakun pinnalle. Anna kinuskin tasaantua ja jäähtyä viileässä. (Ohjeessa neuvottiin laittamaan kakun sivuille paahdettuja mantelilastuja, mutta itse en niistä juuri pidä, joten jätin ihan valkoiseksi.)

keskiviikko 21. tammikuuta 2009

raparperi-mansikka tiramisu


Tämän leivontaan et tarvitse edes uunia, ja on aivan IHANAA!! Löysin kampaajalla istuessani ja lehtiä lukiessani tämän ohjeen ja pyysin, jos saan repiä ohjeen lehdestä itselleni.. (onkohan jo vähän huolestuttavaa..=))

Sain työkaveriltani onnekseni hänen säilömiään pakasteraparpereja, kun kaupasta en niitä löytänyt.. Kiitoksia vielä!=)

8-10 Ladyfingers-keksiä
1,5 dl pakasteraparperia
1.5 dl pakastemansikoita
0,5 dl sitruunamehua
2 dl sokeria
1/2 vaniljatanko
2 dl vispautuvaa vaniljakastiketta
2 dl mascarponejuustoa
0,5-1 dl hunajaa
4 liivatetta
2 rkl triple sec-likööriä
kaakaojauhetta ja tomusokeria

Lado keksit esim. irtopohjavuoan pohjalle (itse laitoin n. 12 keksiä). Kiehauta raparperi, mansikat, sitruunamehu, sokeri ja vaniljatanko. Poista vaniljatanko ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Kaada sose keksien päälle ja anna imeytyä muutaman tunnin ajan (niin, että sose on jäähtynyt jääkaappilämpötilaan). Liota liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike ja mascarponejuusto ja lisää hunaja nauhana. Kuumenna likööri mikrossa ja lisää liotetut liivatelehdet joukkoon. Tarkista että liivatteet ovat sulaneet. Sekoita likööri-liivateseos massaan ja kaada marinoitujen keksien päälle. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan (itse hyydytin n. 6h) Irrota vuoan reunat ja tarjoa. Sirottele pinnalle tomusokeria ja kaakaojauhetta.

Seuraavaksi aion laittaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin, jotta hyytyneen tiramisun voi siirtää tarjoilualustalle.

fondyy

Löysin alennusmyynnesitä fondyy alustan, eli telineen, missä saa pidettyä esim. fondyyn liemen lämpimänä. Kokeilimme sitä viikonloppuna itämaiseen ruokaan. Tein 1,5 litraa kanalientä, mihin lisäsin 2,5 cm:n palan inkivääriä ja lisäksi muutaman kuivatun chilinpalon makua antamaan. Liemi pidettiin koko ajan kiehuvan kuumana ja sinne kasteltiin kana- ja possupaloja. Loppujen lopuksi laitoimme kaikki lihapalat kattilaan uimaan ja ongimme niitä sieltä.. Oli hieman hidasta puuhaa nälkäisille kastaa yhtä lihapalaa kerrallaan liemessä..=) Lisänä oli salaattia, paistettua munariisiä, nuudelia ja lihojen dippaukseen soijakastiksetta, sweet chili kastiketta ja sitruunamehua. Kuvanotto muistui mieleen vasta siinä vaiheessa, kun pöytä oli melkein tyhjennetty, kaikilla taisi olla aika kova nälkä.. Mutta helppoa valmistaa ja makoisaa!

kuivalihaa


Beef Jerkyn valmistukseen löytyy netistä lukuisia ohjeita, näin totesin sen jälkeen kun olimme omamme valmistaneet..

Työlästä hommaa ja laskimme että melkeinpä samanhintaista kuin kaupasta ostetut, mutta ihan mukavaa puuhaa kokeilumielessä.. Ja vaellusruoaksi ihan verratonta, jos ja kun löytää vaan mieleisensä marinadin.

Tässä yksi vaihtoehto (mies tykkäsi, minulle liian väkevä)

700 g:lle naudan sisäpaistia

2 rkl soijakastiketta
2 rkl teriyaki-kastiketta
2 rkl Worcestershire-kastiketta
2-3 valkosipulinkynttä hakattuna
1-2 tl sipulijauhetta
1-2 tl chilijauhetta
2 rkl punaviiniä
mustapippuria
1-2 tl nestesavua
1-2 tl siirappia

Laita liha pakastimeen muutamaksi tunniksi kohmettumaan. Leikkaa lihasta n. 5 mm paksuisia siivuja. Laita lihat minigrippussiin ja kaada marinadi sekaan ja anna maustua yön yli. Asettele lihat varras- tms. tikkuihin ja asettele uuniritilän väleihin roikkumaan. Anna kuivua n. 9 tunnin ajan 60 asteessa. Normi uunissa pidä uunin luukkua hieman auki, jotta ilma kiertää.





lauantai 10. tammikuuta 2009

torstain hernekeitto ja herkkupannukakku mansikkahillon kera


Hernekeitto on yksi minun suosikki ruoistani maun vuoksi. Vaikka valmistus vaatiikin vähän suunnittelua ja aikaa, tulee sitä kerralla iso kattilallinen, josta syö helposti pari päivää. Ongelmalliseksi olen kokenut sopivan lihan löytämisen, kaupoissa kun tuntuu myytävän vain porsaan sisä- tai ulkofilettä..

Tässä sopassa olen käyttänyt kahta lihaa, possun ulkofilettä pienen palasen (300 g) ja savuliharouhetta taisi olla lähemmäs puoli kiloa=) Eli lihaisa keitto oli. Herneet liotin yön yli, niin kuin ohjeessa neuvotaan ja seuraavana päivänä keitin reilu pari tuntia. Lihan lisäksi minun hernariini kuuluu ehdottomasti runsas määrä sipulia ja nyt kokeilin myös valkosipulia, mikä oli loistava lisämaun tuoja. Muutama maustepippuri vaan vielä kyytiin ja muita mausteita ei tarvitakaan, suolaa tulee tarpeeksi liharouheesta.

Pannukakkuun en yleensä ole käyttäny ollenkaan rasvaa, mutta bongasin jostain lehdestä pannariohjeen, johon tuli 100 g voita ja sitähän oli pakko kokeilla. Voita ei turhaan kehuta maun tuojana, sillä oli niin makoisaa että=) Parasta pannaria koskaan, oli meidän kummankin mielipide.

Tässä pannariin ohje: (pellillinen)

4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet. Lisää maito, munat ja sulatettu, jäähdytetty voi. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista n. 225 asteessa n. 30 min. Tarjoa mansikkahillon kera, NAM!

keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Uusivuosi

Uutena vuotena ajattelin kokata vähän hienommin, kuitenkin vaivattomasti ja löysinkin keräämistäni ruokaohjeista yhdeltä sivulta koko menuun. Jälkiruokaa lukuunottamatta ruoan valmistuksessa kesti vain n. tunti.

Alkuruoaksi oli kesäkurpitsarullia, joiden uskon maistuvan parhaiten peston ystäville. Meillä jäi syömättä, mutta olivat helppo valmistaa ja ihan mukavan näköisiä. Jostain syystä pesto ei ole kuitenkaan koskaan puhutellut minun makuhermojani vaan jäänyt aina lautaselle.

Pääruoaksi oli naudan ulkofilepihvejä konjakki-kermakastikkeella ja bataatti-savujuustotornit. Jälkiruoaksi piparminttufondant. Pihvit onnistuivat erinomaisesti, kastike oli hyvää, tosin liian löysää makuumme ja bataatit voimakkaan, mutta hyvän makuisia. Piparminttufondant oli myös maistuvaa, mutta kyllä perussuklaafondant vie pisteet kotiin..=)

Tässä ohjeet:

Kesäkurpitsarullat:
24 kpl

1 kesäkurpitsa
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl balsamiviinietikkaa

täyte:

50 g pinjansiemeniä
1 ruukku tuoretta basilikaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 tl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa siitä juustohöylällä 24 viipaletta pituussuunnassa. Pirskota oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa viipaleiden päälle ja anna marinoitua jääkaapissa täytteen teon ajan. Paahda pinjansiemenet kuumalla kuivalla pannulla (palavat herkästi!!). Hienonna basilika. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Lusikoi 1 tl täytettä kunkin kesäkurpitsaviipaleen päähän ja kääri rullaksi.



Pihvit konjakki-kermakastikkeella:

Haluamasi määrä naudan ulkofilepihvejä
öljyä

kastike:

1 dl vettä
1 rkl vasikanfondia
2 rkl konjakkia
2 tl sinappia
2 tl soijaa
1 tl hunajaa
2 dl kermaa

Ota pihvit huoneenlämpöön niin, että ne ehtivät olla huoneenlämmössä n. 2 h (ei yhtään pidempään, etteivät mene pialle, mutta 30 min. mitä yleensä neuvotaan on liian vähän). Sivele pihvit kevyesti öljyllä. Kuumenna pannu hehkuvan kuumaksi ennen paistoa. Paista pannun koosta riippuen n. 3 pihivä kerrallaan. Paista n. 30 sek/puoli ja käännä yhteensä kolme kertaa, jolloin paistoa tulee yhteensä 1 min/puoli. (tämä medium pihvejä ajatellen). Laita lopuksi suolaa ja pippuria vain toiselle puolelle ja nosta pihvit folioon hautumaan. Lisää kaikki kastikkeen ainekset samaan pannuun, jossa paistoit pihvit. Keitä muutama minuutti (ohjeessa ei neuvota suurustamaan, mutta jatkossa aion kastikkeen suurustaa, oli ihan litkua!) Lisää pihvit kastikkeen joukkoon ja tarjoa heti.



Bataatti-savujuustotornit:

1 kg bataattia
1/4 dl öljyä
0,5 tl suolaa
1 tl rosmariinia
n. 20 kpl savu-sulatejuustoviipaleita

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori bataatit ja leikkaa ne noin 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet elivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita keskenään öljy ja mausteet. Sivele bataattiviipaleet meusteöljyllä. Kypsennä uunissa n. 20 min. Ota pelti ulos uunista ja kokoa tornit niin, että kolmen bataattiviipaleen väliin tulee kaksi juustoviipaletta. Nosta uusin lämpötila 225:een ja kypsennä n. 5 min, kunnes juusto sulaa. Tarjoa heti.


Piparminttufondant:
4 kpl

75 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl Marianne-rouhetta
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 muna
1 dl sokeria

pinnalle:
4 rkl Marianne-rouhetta

Kuumenna uuni 200 asteeseeen. Sulata voi ja sekoita kuivat ainekset keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita voisula ja jauhot munavaahtoon vuorotellen. Jaa seos neljään paistonkestävään annosvuokaan. Ripottele Marianne-rouhe leivonnaisten pinnalle. Paista n. 13 min. Leivosten tulee jäädä keskeltä hieman kosteaksi. Tarjoile heti.