maanantai 24. marraskuuta 2008

viikonlopun menu

Oltiin kaveripariskunnan luona kyläilemässä ja päätettiin kokata vähän hienommin. Kaikki meni loistavasti ja ruoka oli erinomaista, mutta kameraa ei tietenkään ollut mukana.. Pitää kuitenkin nyt hehkuttaa menun sisältöä=)

Alkuruoaksi valmistimme pirun hyvän vuohenjuustosalaatin, löytyy goolettamalla ohje..

Pääruoaksi oli naudan ulkofileestä pihvit, punaviinivoilla ja lankkuperunoilla, pihvin paiston ABC-kurssilla opittua..

Jälkiruoaksi oli suklaafondant kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla.. Ohje löytyy Valion sivuilta

ISO NAM!

Pitää tehdä joku kerta uudestaan ja ottaa sitten kuvat..

hannatädin kakut


Olen varmaan tykännyt näistä pienenä hirmusti, koska nyt jo toisen kerran syksyllä yritin näitä tehdä. Ja nyt homma ei jäänyt vain yritykseksi, vaan nyt löytyi aineksia sopivasti ja lopputulos oli erinomainen.. Nää on vaan niin hyviä..=)

Tässä ohje:

4 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
1 tl soodaa
2 dl sokeria
n. 2d hapanta kermaa
1,5 dl voisulaa

Sulata voi ja lisää joukkoon sokeri. Sekoita ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon. Lisää lopuksi kerma. Anna olla kylmässä parin tunnin ajan tai yön yli. Itse pidin yön yli ja oli aamulla tosi kovaa, mutta hetken vaivaamisen jälkeen ihan helposti leivottavaa..

Vaivaa taikinasta pötkojä, joista leikkaat paloja. Pyöritä pyöreäksi käsien välissä, laita pellille ja paina peukalolla keskeltä. Paista 200 asteessa n. 10 min kauniin ruskeaksi.

puolukkapiiras

Tällaista oli voileipäkakun seurana.. Ohje "Limepippurin" blogista.

Puolukka-kauratoscakakku

Pohja

150 g margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
½ dl sihtiruisjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Täyte
1 prk maitorahkaa
1 muna
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
noin 2 dl puolukoita survottuna

Kuorrutus
75 g margariinia
1 dl sokeria
2½ dl kaurahiutaleita
3/4 dl maitoa
½ rkl jauhoja
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi ja lisää sitten munat joukkoon yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa sekoittaen taikina nopeasti tasaiseksi. Vuoraa halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Levitä puolet taikinasta pohjalle. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä täyte taikinapohjan päälle. Levitä täytteen päälle varovasti loput pohjataikinasta. Paista 175 asteessa 30 minuuttia.

Kun kakku on ollut uunissa n. 20 min, valmista kuorrutus sulattamalla rasva ja lisäämällä joukkoon muut aineet lukuunottamatta vaniljasokeria. Anna kiehahtaa ja lisää lopuksi vaniljasokeri. Levitä kuorrute puolivalmiin kakun päälle ja paista kakkua vielä 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Kakku maistuu sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.



Itse valmistin toscan liian aikaisin ja siitä tuli aivan tönkköä, siksi lisäsin ohjeeseen tuon, että toscan valmistus kannattaa aloittaa vasta kakun ollessa paistunut 20 min.

Mehukasta piirasta, vaikka kuva ei kyllä siltä näytä, jäätelön kanssa varmasti vielä parempaa..=)

kinkkuvoileipäkakku

Viikonloppuna tuli vieraita ja hieman ikäänkuin samalla juhlittiin vähän syntymäpäiviä samalla. Päätin viimeinkin tehdä tarjottavaksi voileipäkakun. Etsin netistä ohjeita ja löysin rullatun voileipäkakun ohjeen "makunautintoja Mimmin keittiöstä" blogista. Sovelsin itse hieman aineksia..

Tällaista sain aikaiseksi..





Koristelun kanssa tuli kauhea kiirus ja päällisestä hieman liian löysää, mutta sisus onnistui..=) En vain muistanut ottaa kakusta kuvaa, joten nyt tällainen puoliksi syöty versio ainoastaan..=)

Sisältä löytyy ranskankermaa, savuliharouhetta, aavistus sipulia, sinappikurkkusalaattia, paprikaa, aurinkokuivattutomaatti tuorejuustoa, tuorekurkkua ja tuoretomaattia. Täytyy myöntää, etten enää muista mitkä kaikki olivat tarkalleen sakaisin, mutta kuten kuvasta näkyy, niin kolme erilaista täytettä oli kakussa kaikkiaan. Maku oli ihan hyvä, mutta ehkäpä sittenkin olisi jotenkin selvempää, jos kaikki täytteet olisivat omissa kerroksissaan...

marinadi naudalle

Taas liuta päivityksiä, kerralla sitten enemmän.. Kaikki nämä tullut tehtyä jo viikko kaksi sitten. Mutta ensiksi marinadin ohje, mikä siis otsikonkin mukaan sopii naudalle. Possulle tai kanalle en tätä laittaisikaan..

1 dl öljyä
0,5 dl punaviinia tai punaviinietikkaa
0,5 dl soijakastiketta
1 hienonnettu sipuli
1 tl mustapippuria
maun mukaan yrttejä
valkosipulia pari kynttä

Ei muuta kuin kaikki sekaisin ja lihat maustumaan. Itse olen käyttänyt tähän marinadiin naudanliha suikaleita, joista olen sitten tehnyt kastikkeen.

maanantai 3. marraskuuta 2008

arkista ruokaa


Sunnuntaina ajattelin tehdä ihan perusruokaa ja muistin, että olin säilönyt pakastimeen kookosmaitoa. Olin pari päivää aikaisemmin törmännyt netissä kookoskanapihveihin ja ohje oli jäänyt ainakin osittain mieleeni.

Laitoin pihveihin:

kookosmaitoa n. 1 dl
korppujauhoja
1 kananmuna
currya reilusti
chilimausteseosta
cayennepippuria
ihan ripaus inkivääriä
400 g kananjauhelihaa

Sekoita mausteet, korppujauho, kananmuna ja kookosmaito keskenään ja anna hetken turvota. Lisää jauheliha ja sekoita. Paista pihvit pannulla kypsiksi.

Tarjosin ruoan peruna-porkkanamuusin kanssa sekä ananaksen ja tomaatin ja kurkun kera. Ananas sopi tosi hyvin pihvien kanssa. Pihveissä ei maistunut kovin voimakkaasti kookos, joten kookosmaitoa lisäämällä makua saa varmaan enemmän, myös mausteita voi laittaa ihan maun mukaan. Nopeaa, maistuvaa ja helppoa ruokaa valmistaa..

lauantai 1. marraskuuta 2008

50-vuotis täytekakku


Tässä hyvin perustavanlaatuinen täytekakku. Jos jotakin opin tämän kakun tekemisestä on se, että ei kannata ryhtyä kokeilemaan jotain sellaista, mitä aiemmin ei ole testannut. Ajatuksenani oli käyttää pastavärejä kerman värjäämiseen, minkä teinkin, mutta loppujen lopuksi pursotinkin sivuille ihan perusvalkoiset kermat.. En ehkä toista kertaa lähtisi värjäämään kermaa, sen verran karskin väristä siitä tulee.. Ja yön aikana leviää helposti ympärilla olevaan muun väriseen kermaan. Tässä kakussa esimerkin värien käytöstä saa vihreästä väristä.. Halusin kuitenkin tehdä kermakakun, jotenkin marsipaani kakut eivät mielestäni ole kovin kummoisen makuisia.. Toki kullakin oma makunsa..

Tässä kakussa sisältä löytyy mansikkasurvosta, banaanisiivuja ja lisäksi vaniljakiisseliä. Kakussa on yhteensä viisi kerrosta, yhdistin kaksi neljän munan kakkupohjaa. Maku oli ihan ok, hieman enemmän olisi kyllä saanut olla mansikkaa, mutta pelkäsin, että tulee liian kosteaksi ja olisi varmaan tullutkin, sillä kosteus oli nyt mielestäni melko lailla sopiva. Mutta ei missään nimessä ollut maultaan taikka ulkomuodoltaan edes parhaasta päästä luomuksia.. Taitaa olla vähän ruosteessa täytekakun tekotaidot..=)