sunnuntai 19. lokakuuta 2008

maapähkinäkinuskilla peitetty banaani-suklaakakku



Lainasin kirjastosta jo tovi aikaa sitten kirjan Herkulliset täytekakut kirjan, kirjoittajana Maria Öhrn. Se on ihan täynnä toinen toistaan herkullisemman näköisiä kakkuja ja päätin viikonloppuna leipoa yhden maistiaiseksi=)

Ohjeessa sanottiin, että kakku vain paranee, kun se saa seisoa muutaman päivän. Eilen tein pohjan ja tänään päällystin sen. Ehkäpä se huomenna on vielä maukkaampi, kun ajattelin viedä sen työpaikalle maisteltavaksi.. Seuraava leipomusluomus tulee sitten kavereille tarjottavaksi=) Tokihan tänään oli jo pari palaa maistettava, mutta luulenpa tosiaan, etä huomenna se on vielä mehukkampi, tänäänkin toki jo hyvää=)

Tässä ohje:

Kakku:

3 kananmunaa
2 dl sokeria
75 g voita
1,5 dl maitoa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 hyvin kypsää banaania
100 g tummaa suklaata

Voitele irtopohjavuoka. Vatkaa kanamunat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Sulata voi ja sekoita se maidon kanssa vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää seos varoen taikinaan. Soseuta banaanit ja lisää soseeseen puolet kakkutaikinasta. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita sula suklaa jäljellä olevaan kakkutaikinaan. Kaada banaanitaikina kakkuvuokaan ja sen päälle suklaataikina. Vedä taiknaan haarukalla lähes pohjaa myöten muutama veto niin, että takinat sekoittuvat ja muodostavat marmoroidun kuvion. Kypsennä 175-asteisen uunin alimmassa osassa 40 minuuttia. Jäähdytä kakkua kylmässä mieluiten seuraavaan päivään. (Ohjeessa sanottiin, että kakku olisi pitänyt kumota, mutta itse en niin tehnyt)

Kinuski:

1 dl paahdettuja (ja suolattuja) maapähkinöitä
hieman vajaa 100g voita
3/4 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
1 dl kuohukermaa

Huuhdo tarvittaessa maapähkinöistä enempi suola pois. Sekoita sokeri, voi, siirappi ja kerma paksupohjaisessa kattilassa ja kiehauta seos. Keitä kinuskia niin kauan, että se sakenee ja muuttuu kullanruskeaksi. Lisää lopuksi maapähkinät ja levitä kinuski kakun päälle. Jätä kakku jäähtymään. (tapani mukaan tein päällystettä eli kinuskia vähän reippaammin, kuin mitä ohjeessa sanottiin, tässä siis omat aine määräni..)

tiistai 14. lokakuuta 2008

perunarieskat


Tämä on jo monen vuoden kestohitti meillä. Lähes aina kun perunamuussia jää yli, teen lopusta perunamuusista perunarieskoja. Runsas sivallus voita tai margariinia valmiin reiskan päälle ja kyllä maistuu..=)

Ohje on hyvin simppeli:

perunamuusia
sen verran maitoa, että taikinasta tulee hieman juokseva
pari munaa
vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta.

Ensin laitetaan maito muussin sekaan, sekoitetaan. Sitten lisää munat. Sekoita pieneen määrään vehnäjauhoja leivinjauhe ja sekoita seos taikinaan. Lisää lopuksi niin paljon vehnäjauhoja, että pystyt ottamaan taikinasta kämmenellisen verran taikinaa ja muotoilemaan siitä rieskan. Mitä löysemmäksi saat taikinan jätettyä sen mehevämpiä rieskoista tulee.

Paisto 200 asteessa rieskojen koosta ja paksuudesta riippuen 15-25 min.

Tästä ohjeesta pitää mainita sen verran, että tätä ei ole poimittu mistään, vaan itse säädetty ja kokeiltu.. Siksi tarkkoja tarvikemääriä ei ole..=)

keskiviikko 8. lokakuuta 2008

hassuttelua

1-vuotis kihlapäivän kunniaksi päätin leipoa itselleni ja miehelleni, ja vähän hassutella=) Luomus on vähän kärsinyt, kun jouduin tekemään sen salassa ja päällysteet vielä hirmu kiireellä.. Mutta olen erittäin tyytyväinen silti, sillä ensi kertaa pääsin kunnolla käyttämään pastavärejä ja testailemaan marsipaanisekoitusta.. Ja kuva vielä pahentaa todellisuuttaa.. mutta no can do.. selittelyä selittelyä..

Vielä ei olla toisiamme maisteltu..

Mutta tässä atleetikot tarjottimella..=)





Kakkujen sisältä löytyy vadelma-sitruuna moussea. Idean sain Piece of Caken blogista. Tosin ohje ei osunut silmiini, joten sävelsin itse. Ihan syötävää oli, ei kuitenkaan paras mahdollinen täyte makuuni. Jos nyt tekisin uudelleen, vähentäisin sitruunankuoren määrää. Mutta oikein raikas täyte kyllä!

Moussen ainekset:

200g creme fraichea
1 pakastepussi vadelmia
1 sitruunan raastettu kuori sekä mehu
4 liivatelehteä
2 dl kermaa

Moussea jäi runsaasti yli, mutta sen pystyi sitten seuraavana päivänä syömään pelkälteen..=) Kakun kostutukseen käytin maitoa.

Päällä on marsipaania. Ihon väristä marsipaania saa, kun sekoittaa 2 osaa vaalenapunaista 1 osaa keltaista ja 1 osaa valkoista marsipaania.

suklaapiirakkaa


Tein työpaikan illanistujaisiin ihanaa suklaapiirakkaa. Jäihän sitä toki kotiinkin pakastimeen laitettavaksi ja myöhemmin syötäväksi. Löysin ohjeen Hellapoliisin sivuilta.

Tässä ohje:

Suklaapiirakka

2,5 dl vettä
200 g voita
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl suolaa

Laita aineet kattilaan, sekoita hyvin ja kiehauta.

5 dl vehnäjauhoja
5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl soodaa
2 munaa
1 dl piimää tai jogurttia

Laita kuivat aineet kulhoon, sekoita hyvin. Lisää kaakaoliemi, piimä tai jogurtti ja lopuksi munat. Paista 200-asteisessa uunissa 20 - 30 min.

KUORRUTUS:
3 rkl maitoa
1,5 rkl kaakaojauhetta
150 g voita
375 g tomusokeria
vahvaa kahvia pari ruokalusikallista tai maun mukaan.

Mittaa maito, kaakao ja voi kattilaan, kiehauta ja anna hetki jäähtyä. Lisää tomusokeri, ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vielä kahvi ja tarkista tomusokerin määrä, ettei päällyste jää liian löysäksi. Laita hieman jäähtyneen levyn päälle.

Tässä ohjeessa kuorrutetta on 1,5 kertainen määrä alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna. Tykkään niin päällysteestä, että sitä saa olla reippaasti.

maalaismaisemaa


Tänä vuonna ruska on ollut mielestäni aivan ihana! Ulkona ollessa tai autolla ajaessa, tai milloin nyt puita ja pensaita sattuu näkemään jään sitä ihan sanattomana ihailemaan. Tässä Keski-Suomesta ruskamaisemaa..Tosin näissä kuvissa elettiin vasta syyskuun puoliväliä, joten ei ole ihan niin keltaista kuin nyt.. Metsä on muuten niin eheyttävä paikka, siellä sielu lepää.. Ihanaa!

Riimilihan maistajaiset

Taas täällä.. Riimilihat on maisteltu ja vähän muutakin puuhailtu. Nyt päivityksiä runsain mitoin..

Riimiliha oli hyvää, tosin kahteen pekkaan n. 1 kg lihaköntti ei luonnollisesti tullut syötyä. Liha oli myös melko sitkeää, ei siis niin helposti hampailla pureskeltavaa kuin graavisuolattu lohi. Myös suolaisuus oli pienenä haittana.. Mutta tosiaan juhlaruokana, esim. illanistujaisiin tms. sopisi hyvin. Itse tarjosin sen ruisleivän päällä (suolaisuus ei niin tuntunut, kuin pelkältään syödessä) ja uuniperunan sekä sienimuhennoksen kera.. Mielestäni ihan graavisuolatun lohen näköistä, hieman vain punaisempaa=)