maanantai 15. syyskuuta 2008

tunnelmaa


Syyskuun ensimmäisinä iltoina tunnelmointia, minkä sain kameraankiin tallennettua...

riimiliha


Nyt sitten muutama riimi riimilihasta...=) Tein viime viikolla paahtopaistia, jonka innoittamana ostin naudan sisäpaistia. Tarkoituksena oli tehdä joku perus uunipaisti, mutta löysinkin keittokirjasta ohjeen graavisuolattuun härkään, eli riimilihaan. Se kuulosti niin herkulliselta, että oli pakko valmistaa. Valmistus itsessään on hirmu helppoa, mutta tekeytyminen kestää 3-5 vrk. Eli loppuviikosta vasta saa kuulla makutuloksia..

Eli valmistukseen tarvitsee vain:

n. 1 kg naudan sisäpaistia
4 rkl karkeaa suolaa (itse laitoin merisuolaa)
3 rkl sokeria
yhteensä 6 tl viher-, musta-, valko- ja rosepippuria rouheena

Poista paistista mahdolliset kalvot. Sekoita mausteet keskenään ja hiero huolellisesti paistiin. Laita paisti ahtaaseen astiaan ja mielellään paino päälle ja peitä foliolla. Anna olla jääkapissa 3-5 vrk. Käännä paisti joka päivä ja poista astiasta neste.

Poista lopuksi mausteet päältä ja kääri paisti folioon. Anna kohmettua pakastimessa ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa uuniperunoiden, sienimuhennoksen ja paahdetun ruisleivän kera... Eikö kuulostakin herkulliselta.. Jos torstaihin malttaisi odottaa..=)

lihaisa viikonloppu=)


Viikonlopun saldona tuli tehtyä hapanimelää porsasta, epäonnistuneita Hannatädin kakkuja sekä laitoin riimilihan alulle.

Tässä alkuun hapanimelän porsaan valmistusohje, erittäin maukas ruoka riisin kera tarjottuna!

Hannatädin kakut jäävät nyt julkaisematta, koska sävellys oli ihan oma, kun ei ollutkaan aineita kaapissa.. myös ulkomuoto oli omintakeinen=)

Hapanimelä porsas:

n. 500g porsaan ulkofilettä
2 rkl kuivaa sherry
2 rkl soijakastiketta
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
1 pieni sipuli
3 rkl siivuttuja säilyke herkkusieniä
1 pieni porkkana
2 vihreää paprikaa
1 prk ananaspaloja
öljyä

Maustekastike:
6 rkl viinietikkaa
6 rkl soijakastiketta
10 rkl sokeria
1 tl suolaa

Suurus:
2 tl maissitärkkelysjauhoja
4 rkl vettä

Leikkaa liha n. 2x2 cm kokoisiksi paloiksi. Marinoi soija-sherryseoksessa n. 10 minuttia. Sekoita maissitärkkelysjauhot joukkoon.

Viipailoi kasvikset samankokoisiksi paloiksi. Laita porkkanat kulhoon ja sinne hieman vettä. Pehmitä porkkanapaloja tovi mikrossa. Sekoita kastikeainekset kulhossa keskenään.

Kypsennä lihapalat umpirasvassa ja valuta. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää siihen ensin sienet, sitten sipuli, sitten porkkana ja lopuksi paprikat. Kaada maustekastike sekaan ja sekoita. Lisää lihapalat. Sekoita suurus joukkoon. Lisää lopuksi ananas. Tarjoa heti riisin kanssa