torstai 21. elokuuta 2008

lohimedaljongit

Säästövinkki!=)

Keväällä eräs ystäväni opetti minulle, kuinka lohimedaljonkeja tehdään. Aiemmin olen paistanut lohen tavalla tai toisella aina uunissa, harvemmin pannulla. Lohimedaljongeista tulee kuitenkin paljon mehevämpiä kuin uunikalasta. Hassua sinänsä, että kaupasta ostetut valmiiksi leikatut medaljongit ovat kilohinnaltaan aina reippaasti kalliimpia, vaikka ne ovat ihan hirmu helppo tehdä itse.
Tarvitset vain n. reilu 200g lohta/syöjä (ei pyrstöpalaa!!)

Ja kuvassa leikkaustekniikka, eli väli viilto vain nahkaan asti, ei läpi. Eikä muuta kuin pannulle paistumaan ja maustaminen suolalla, mustapippurilla ja tuoreella tilillä.. NAM!=)

tiistai 19. elokuuta 2008

Nam!


Maistelut tehty, tuloksena makeakiintiön täyttyminen ja tyytyväisyys. Makuja oli useita, mutta kaikki hyviä. Tosin makeudesta ei ollut pulaa, jollekin jopa liian makea..

Ja nyt ohjetta:

BANAANIKAKKU:

150 g voita
4,5 dl sokeria
3 munaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 tl soodaa
0,75 dl kermaa
4 banaania
1 dl suklaarouhetta


1. vaahdota voi ja sokeri
2. lisää munat yksitellen sekoittaen voi-sokeriseokseen
3. sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen
4. lisää lopuksi kerma, muussatut banaanit ja suklaarouhe

UUNI 150 astetta n. 1 tunti

SUKLAAMOUSSE:

200 g tummaa suklaata
3 dl kermaa
2 rkl sokeria
2 liivatelehteä
2 rkl appelsiinimehua
tilkka rommia halutessasi

1. laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan
2. sulata suklaa vesihauteessa
3. vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi
4. lisää kerma sulaneen, hieman jäähtyneen suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Mausta sokerilla
5. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi (esim. mikrossa) ja sekoita liivatelehdet siihen. Kaada seos suklaavaahdon joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen
6. Kaada mousse täytteelle varattuihin uomiin ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia, ennen kuin laitat puolikkaat yhteen.

Annoin kakun hyytyä yön yli ja tein vasta sitten kuorrutteen:

400g tuorejuustoa
n. 125g voita
n. 300 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

1. ota voi huoneenlämpöön hetkeksi
2. vatkaa tuorejuusto vatkaimella löysäksi ja lisää samalla voi
3. lisää tomusokeria vähitellen

Värjäsin n. 2/3 keltaisella pastavärillä ja laitoin tähän massaan myös tilkan sitruunamehua ja n. 1/3 kaakaojauheella. Kaakaojauhetta laitoin sen verran, että sain haluamani ruskean sävyn.

Kuorrutteen pursotin kakun reunoille ja pinnalle levitin keltaista kuorrutetta. Lopuksi vain suklaarusinat, ja syömään!=)

Banaanikakku itsessään oli tosiaan jo hyvin mehevää, mikä olikin hyvä, koska taikinaa on aika paljon verrattuna täytteeseen. Eli tämä ohje ei ihan ollut täytekakun veroinen kosteudeltaan, mutta eipä lie tarkoituskaan..=)

Kuten kuvasta näkyy, sydän ei erotu kovin selvästi ja moussea on tainnut olla hieman liian vähän, kun sydämeen on tullut pieni lovi=(

Eli jatkossa taikinan ja täytteen pitäisi olla hieman erivärisemmät, mikäli haluaisi lisää näyttävyyttä. Mutta ensi yritykseksi olen erittäin tyytyväinen näköön ja makuun..

Moni kakku päältä kaunis...





Ostin itselleni sydäntäytevuoan. Oli pakko heti kokeilla, vaikka ei mitään juhlia olekaan tiedossa. Ainahan voi vähän juhlia. Tein oman sovellukseni, kuten niin monesti. En ole vielä leipomusta maistanut, mutta hyvältä se ainakin näyttää..

Tein pohjaksi banaanikakun, mikä jo itsellään oli todella maistuvaa. Täytteeksi laitoin suklaamoussea, hieman rommilla maustettuna ja kuorrutus syntyi voi - tuorejuusto - vaniljasokeri - tomusokeriseoksesta. 2/3 värjäsin keltaisella pastavärillä ja laitoin lisäksi hieman sitruunamehua ja 1/3 kaakaojauheella.



Päälle laitoin suklaarusinoita, en tiedä oliko hyvä vai huono juttu..

Ehkä vielä tämän päivän aikana selviää, miltä luomus maistuu.. Tervetuloa maistamaan!

Maistelujen kera tulee sitten ohje..

maanantai 18. elokuuta 2008

Makea chilimarinadi



Tätä marinadia olen onnistuneesti käyttänyt sekä possulle että kanalle. Ohje on vähän omituinen, koska nimestä huolimatta siihen ei tule lainkaan chiliä. Cayennepippuria kylläkin, joten tulisuutta löytyy mukavasti, mutta maku on silti ihanan makea, joten suu ei pääse palamaan=) Itse olen käyttänyt ohjeesta huolimatta kuivattuja kokonaisia chilejä keittämisvaiheessa ja ottanut ne sitten keittämisen jälkeen pois.

Tässä ohje:

Makea chilimarinadi:
2 punaista paprikaa
10 valkosipulinkynttä
1/2 dl valkoviinietikkaa
2,5 dl sokeria
1 dl vettä
1 tl cayennepippuria

öljyä haluamasi määrä
suolaa halutessasi

Murskaa paprikat ja valkosipulit (itse olen käytt
änyt silppurikonetta (vai miksiköhän sitä sanotaan) Laita murska ja muut ainekset kattilaan ja keitä muutaman minuutin ajan, siten, että sokerit sulavat. Ohjeesta tulee marinadia aika paljon, joten puolellakin ohjeella marinoi helposti esim. 400g lihaa.
Anna taas marinoitua yön yli ja eikun seuraavana päivänä paistamaan=) NAM!

Curry marinadi kanalle

Päätin loppukesästä, että alan ostamaan kaupasta marinoimatonta lihaa ja surffasin sitten yhden päivän netissä etsien erilaisia marinadiohjeita. Mukaan tarttui usieta, joista muutamaa olen ehtinyt kokeilla ja ne ainakin ovat osoittautuneet erinoimaisiksi!

Tässä hyvä ja helppo ohje kanalle, jos tykkää tulisuudesta.

Curry marinadi kanalle:

2 dl maustamatonta jogurttia
2 tl curry tahnaa (itse olen käyttänyt Tandoori curry pastea)

Nämä vaan sekaisin ja kanat marinoitumaan, mielellään yön yli, mutta parissa kolmessa tunnissakin maku tarttuu!

Kesän ensimmäinen parvekekukka!


Koko kesän olen odotellut, milloin parvekkeella kukkii ja viimein elokuun puolessa välissä tuli vihreyden keskelle myös vähän väriä! Näyttäisi siltä, että myös lisää on luvassa=)